ESSENZ OMEGA 3 FORTE ( pre zdravé srdce)
Podrobný popis
DHA prispieva k udržaniu správnej činnosti mozgu a normálneho zraku. Priaznivý účinok sa dosiahne pri dennom príjme 250 mg DHA. Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.
Polynenasýtené mastné kyseliny ako omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú nepostrádateľnými zložkami potravy. Podieľajú sa na ľudskom metabolizme rôznymi spôsobmi a prispievajú k udržaniu normálnej činnosti srdca.
V regiónoch s nízkou spotrebou rýb obsahuje strava často príliš málo omega-3 mastných kyselín. Hlavným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú prirodzene mastné, nepoľnohospodárske morské ryby, ako je sleď, makrela, losos, tuniak a sardinky. Existujú ale aj dodávatelia rastlinných omega-3, ako je konopný olej, ľanový olej, repkový olej, slnečnicový olej, riasy , sezam alebo vlašské orechy. Zelená listová zelenina, ako je kel, ružičkový kel a špenát, tiež obsahujú prekurzor omega-3 mastných kyselín, kyselinu alfa- linolénovú.
Už v 70. rokoch 20. storočia si vedci začali uvedomovať zdraviu prospešné účinky nenasýtených mastných kyselín. Zistili, že grónska populácia Inuitov trpela extrémne zriedka srdcovo-cievnymi chorobami, hoci len ťažko jedla čerstvé ovocie a zeleninu a namiesto toho jedla takmer výlučne surové, tučné ryby alebo mäso z tuleňov a veľrýb.
V pozorovacích štúdiách sa zdá, že spotreba rýb je v korelácii s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ak sa vezme do úvahy obsah EPA a DHA v konzumovaných rybách, táto korelácia bude silnejšia. Obraz je najjasnejší, keď sa vezme do úvahy index omega-3. Index omega-3 nižší ako štyri percentá znamená približne desaťkrát vyššie riziko náhlej srdcovej smrti ako index omega-3 vyšší ako osem percent. V bežnej populácii sa frekvencia náhlej srdcovej smrti veľmi líši v závislosti od indexu omega-3: V Nemecku, kde sa index omega-3 často meria okolo štyroch percent, je výskyt náhlej srdcovej smrti 148 na 100 000, zatiaľ čo v Japonsku kde je index omega-3 jedenásť percent, 7,8 na 100 000 osoborokov. Podobná, ale slabšia korelácia platí aj pre nefatálne kardiovaskulárne ochorenia.
Znižovanie kardiovaskulárnych rizík
Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA sú zložkami bunkovej membrány a rôznymi spôsobmi modulujú účinok na funkciu rôznych buniek. Nasledujúce účinky na EPA a DHA boli preukázané v štúdiách na ľuďoch:
- majú antiarytmický účinok (zabraňujú srdcovým arytmiám) na úrovni predsiení aj komôr
- stabilizujú nestabilné vaskulárne oblasti, ktoré by inakspôsobili infarkt myokardu
- spomaľujú postup zmien v koronárnych artériách
- pôsobia preventívne proti srdcovým chorobám (ICHS)
- podporujú krvný obeh
- inhibujú agregáciu krvných doštičiek
- majú mnoho ďalších pozitívnych účinkov na vaskulárne funkcie, krvný tlak a mediátory zápalu.
Omega-3 mastné kyseliny udržujú bunkové steny pružné
Veľká časť omega-3 mastných kyselín je zabudovaná do bunkovej membrány v nezmenenej podobe. Ak ľudské bunkové membrány obsahujú dostatok nenasýtených mastných kyselín, zostávajú ľahko natiahnuteľné a tvarovateľné. Stupeň skvapalnenia bunkových membrán hrá veľmi dôležitú úlohu pri mnohých telesných funkciách, napr. krv prúdi oveľa lepšie - aj v najmenších cievach, takzvaných kapilárach - a môže tam dodávať viac kyslíka do tkaniva. Ak nie sú červené krvinky dostatočne pružné, s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín v bunkových membránach je prietok krvi slabí, a preto nie je dostatočný prísun kyslíka do tkanív.
Omega-3 mastné kyseliny stabilizujú steny buniek srdcového svalu, čím zabraňujú srdcovým arytmiám . Omega-3 mastné kyseliny môžu tiež znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. To znamená, že steny ciev zostávajú vláčne a predchádza sa riziku aterosklerózy.
Priebeh mnohých chronických zápalových ochorení kože, ako je psoriáza a neurodermatitída, ako aj reumatizmus a alergie, je pozitívne ovplyvnený protizápalovým účinkom omega-3 mastných kyselín.
Vitamín E.
Názov vitamín E pokrýva osem chemicky príbuzných látok, ktoré sú známe ako tokoferoly. Najdôležitejšou vecou , pretože je účinný aj v najmenšej dávke , je alfa- tokoferol.
Vitamín E môže chrániť DNA, bielkoviny a lipidy v tele pred oxidačným poškodením. Vitamín E chráni naše telo a jeho štruktúry pred škodlivými účinkami voľných radikálov, a preto dochádza k pomalému starnutiu buniek.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Essenz je značka, ktorá sa špecializuje na výrobu prírodných kozmetických produktov. Značka si zakladá na využívaní kvalitných, prírodných surovín, ktoré sú šetrné k pokožke aj k životnému prostrediu. V portfóliu Essenz nájdete širokú škálu produktov, ako sú prírodné mydlá, šampóny, pleťové a telové krémy, esenciálne oleje a rôzne doplnky do kúpeľa.
Essenz sa odlišuje svojím prístupom k výrobe, kde kladie dôraz na ručnú výrobu a používanie tradičných receptúr. Produkty sú vyrábané bez použitia syntetických konzervačných látok, farbív a parfumov. Značka sa tiež aktívne zameriava na ekologické balenie a minimalizovanie odpadu.
Essenz je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú autentickú prírodnú kozmetiku, ktorá je šetrná k pokožke a zároveň prispieva k ochrane životného prostredia.