ESSENZ OMEGA 3 FORTE ( pre zdravé srdce)

BEZ LEPKU BEZ LAKTÓZY
Značka: Essenz
€0
Skladom

Výživový doplnok  s obsahom omega 3 nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Rybí olej je získavaný z divokých úlovkov rýb. EPA a DHA prispievajú k správnej funkcii srdca a tým podporujú udržanie jeho zdravia. Priaznivý účinok sa dosiahne pri dennom príjme 250 mg EPA a DHA , teda v dávke nachádzajúcej sa už v 1 kapsule Omega 3 Forte. DHA prispieva k udržaniu správnej činnosti mozgu a normálneho zraku. Priaznivý účinok sa dosiahne pri dennom príjme 250 mg DHA. Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. 

Detailné informácie

Podrobný popis

Polynenasýtené mastné kyseliny ako omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú nepostrádateľnými zložkami potravy. Podieľajú sa na ľudskom metabolizme rôznymi spôsobmi a prispievajú k udržaniu normálnej činnosti srdca.

 

V regiónoch s nízkou spotrebou rýb obsahuje strava často príliš málo omega-3 mastných kyselín. Hlavným zdrojom omega-3 mastných kyselín sú prirodzene mastné, nepoľnohospodárske morské ryby, ako je sleď, makrela, losos, tuniak a sardinky. Existujú ale aj dodávatelia rastlinných omega-3, ako je konopný olej, ľanový olej, repkový olej, slnečnicový olej, riasy , sezam alebo vlašské orechy. Zelená listová zelenina, ako je kel, ružičkový kel a špenát, tiež obsahujú prekurzor omega-3 mastných kyselín, kyselinu alfa- linolénovú. 

Už v 70. rokoch 20. storočia si vedci začali uvedomovať zdraviu prospešné účinky nenasýtených mastných kyselín. Zistili, že grónska populácia Inuitov trpela extrémne zriedka srdcovo-cievnymi chorobami, hoci len ťažko jedla čerstvé ovocie a zeleninu a namiesto toho jedla takmer výlučne surové, tučné ryby alebo mäso z tuleňov a veľrýb.

V pozorovacích štúdiách sa zdá, že spotreba rýb je v korelácii s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ak sa vezme do úvahy obsah EPA a DHA v konzumovaných rybách, táto korelácia bude silnejšia. Obraz je najjasnejší, keď sa vezme do úvahy index omega-3. Index omega-3 nižší ako štyri percentá znamená približne desaťkrát vyššie riziko náhlej srdcovej smrti ako index omega-3 vyšší ako osem percent. V bežnej populácii sa frekvencia náhlej srdcovej smrti veľmi líši v závislosti od indexu omega-3: V Nemecku, kde sa index omega-3 často meria okolo štyroch percent, je výskyt náhlej srdcovej smrti 148 na 100 000, zatiaľ čo v Japonsku kde je index omega-3 jedenásť percent, 7,8 na 100 000 osoborokov. Podobná, ale slabšia korelácia platí aj pre nefatálne kardiovaskulárne ochorenia.

 

Znižovanie kardiovaskulárnych rizík

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA sú zložkami bunkovej membrány a rôznymi spôsobmi modulujú účinok na funkciu rôznych buniek. Nasledujúce účinky na EPA a DHA boli preukázané v štúdiách na ľuďoch:

 

Omega-3 mastné kyseliny udržujú bunkové steny pružné 

Veľká časť omega-3 mastných kyselín je zabudovaná do bunkovej membrány v nezmenenej podobe. Ak ľudské bunkové membrány obsahujú dostatok nenasýtených mastných kyselín, zostávajú ľahko natiahnuteľné a tvarovateľné. Stupeň skvapalnenia bunkových membrán hrá veľmi dôležitú úlohu pri mnohých telesných funkciách, napr. krv prúdi oveľa lepšie - aj v najmenších cievach, takzvaných kapilárach - a môže tam dodávať viac kyslíka do tkaniva. Ak nie sú červené krvinky dostatočne pružné, s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín v bunkových membránach je prietok krvi slabí, a preto nie je dostatočný prísun kyslíka do tkanív. 

Omega-3 mastné kyseliny stabilizujú steny buniek srdcového svalu, čím zabraňujú srdcovým arytmiám . Omega-3 mastné kyseliny môžu tiež znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. To znamená, že steny ciev zostávajú vláčne a predchádza sa riziku aterosklerózy.

Priebeh mnohých chronických zápalových ochorení kože, ako je psoriáza a neurodermatitída, ako aj reumatizmus a alergie, je pozitívne ovplyvnený protizápalovým účinkom omega-3 mastných kyselín.

 

Vitamín E.

Názov vitamín E pokrýva osem chemicky príbuzných látok, ktoré sú známe ako tokoferoly. Najdôležitejšou vecou , pretože je účinný aj v najmenšej dávke , je alfa- tokoferol.

Vitamín E môže chrániť DNA, bielkoviny a lipidy v tele pred oxidačným poškodením. Vitamín E chráni naše telo a jeho štruktúry pred škodlivými účinkami voľných radikálov, a preto dochádza k pomalému starnutiu buniek.

Dodatočné parametre

Kategória: DOPLNKY VÝŽIVY
Účinky / vhodné na: Zdravé srdce a cievy, znižovanie cholesterolu

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole: